Ons verhaal

Greet Bracke & Koen Paemeleire

Topexpertise

Bij clusterhoofdpijn heb je zoveel pijn dat je met jezelf geen blijf weet.

Greet Bracke

De clusterhoofdpijn is onder controle. Nu durf ik opnieuw te leven.

Greet Bracke – patiënt met clusterhoofdpijn

Vijf jaar geleden begon ik aanvallen van clusterhoofdpijn te krijgen. Ik was al in behandeling voor andere pijnklachten, maar de diagnose van clusterhoofdpijn is toen nooit gesteld. Tot ik bij professor Paemeleire op de dienst Neurologie terechtkwam. Hij begreep meteen waar ik het over had. Hij nam mijn klachten ernstig.

De pijn van clusterhoofdpijn is bijna ondraaglijk. Alsof er een dolk vanbinnen in je hoofd je oog doorboort. Je hebt zoveel pijn dat je met jezelf geen blijf weet. De aanvallen komen in periodes van enkele weken. Ik kreeg dan bijvoorbeeld drie weken aan een stuk elke dag een aanval. Dat begon bij mij telkens rond 16 uur en het duurde twee, soms drie uur, voor het voorbij was.

Je leeft voortdurend in angst: wanneer begint het weer? En dat bepaalt je leven volledig. Ik kwam bijna niet meer buiten. Ik sprak niet meer af met mensen omdat ik bang was om weer een aanval te krijgen. Op de duur begin je contact te mijden en raak je geïsoleerd.

Ik ben intussen twee keer bij professor Paemeleire op consultatie geweest en ik ben een ander mens. Ik heb nu een medicijn, Imitrex, dat ik bij mezelf kan inspuiten wanneer ik een aanval voel opkomen. En het effect is wonderbaarlijk: na vijf minuten voel ik de pijn al wegebben. Ik heb nu altijd zo een spuit op zak. En ik weet dat ik snel bij professor Paemeleire terechtkan in geval van nood. Dat stelt me gerust. Ik durf opnieuw te leven!