Ons verhaal

Karel Claes & Stijn Witdouck

Topwerkgever

De zoektocht naar betere behandelmethodes is waarom ik aan geneeskunde doe.

Karel Claes

Ik leer door ideeën en expertise uit te wisselen met mijn collega’s.

Karel Claes – plastisch chirurg in het Brandwondencentrum

Mijn specialiteit is reconstructieve plastische chirurgie. In het Brandwondencentrum proberen we het littekenweefsel bij patiënten zo onopvallend mogelijk te maken. Tegelijk staan we er steeds voor open om nieuwe behandelmethoden te introduceren die ook heel mooie resultaten geven en minder ingrijpend zijn dan een operatie. Die zoektocht naar betere behandelmethodes is de ultieme reden waarom ik aan geneeskunde doe. En dat is voor mij een belangrijke troef van het UZ Gent: wetenschappelijk onderzoek krijgt hier alle kansen.

We werken bijvoorbeeld samen met de Vakgroep Chemie van de Universiteit Gent die bekend staat om zijn expertise op het vlak van polymeren. Een van de mogelijke toepassingen daarvan is wondverband. Nu gebruiken we vetverbanden, hoofdzakelijk in combinatie met een brandwondengel voor vochtige wondgenezing. Met een polymeerverband dat water vasthoudt, zou je een nog beter effect kunnen bereiken. Ook die kruisbestuiving tussen verschillende vakgebieden toont de meerwaarde van een universitair ziekenhuis.

Ik sta twee dagen per week aan de operatietafel, ik doe twee dagen polikliniek en ik ben een dag met wetenschappelijk onderzoek bezig. Het is belangrijk voor mij dat ik steeds blijf bijleren en dat ik mee ben met de nieuwste ontwikkelingen. In het UZ heerst ook een sfeer van open dialoog: je leert door ideeën en expertise uit te wisselen met je collega’s. Als ik bijvoorbeeld zie dat er een interessante chirurgische ingreep op de planning staat bij een collega, vraag ik soms om die te mogen bijwonen.

Ik durf gerust zeggen dat we met het Brandwondencentrum van het UZ Gent aan de top staan. We werken met de meest geavanceerde technologieën — de Laser Doppler Imaging Scan bijvoorbeeld om de diepte van brandwonden te bepalen en de Nexobridbehandeling om brandwonden enzymatisch te debrideren, wat heeft geleid tot een daling van het aantal chirurgische ingrepen en betere resultaten op het vlak van littekenkwaliteit. We hebben een zeer gespecialiseerd team dat perfect op elkaar is ingespeeld. Toch blijft het Brandwondencentrum bij het brede publiek eerder onbekend. Stijn, de hoofdverpleegkundige, en ik zijn vastbesloten om daar verandering in brengen!

Solliciteer via www.uzgent.be/jobs.