Ons verhaal

Nathan & Barbara De Moerloose

Innovatie

Genezen? Dat weet ik niet. Maar de leukemie is al meer dan drie jaar weg.

Nathan

Immuuntherapie is best wel revolutionair. Dat besef ik nu pas echt.

Nathan – leukemiepatiënt

Ik heb leukemie gekregen toen ik nog een kleuter was. Ik heb sindsdien heel wat behandelingen doorlopen, maar de ziekte kwam steeds terug. Tot mijn arts in Nederland zei: in België loopt een experiment met immuuntherapie, een behandeling die jou misschien wel kan helpen. Daarom zijn we begin 2016 naar Gent gekomen. Zonder al te hoge verwachtingen.

Immuuntherapie is best wel revolutionair. Dat besef ik nu meer dan op het moment zelf. De behandeling bestond uit twee delen. Eerst was er een grote bloedafname om de cellen te bewerken, wat in de Verenigde Staten gebeurt. Daarna kreeg ik het bloed weer toegediend. Dat duurde maar een paar uur. En nadien werd ik natuurlijk nauwgezet opgevolgd: gebeurt er niets vreemds? Zijn er geen gevaarlijke bijwerkingen?

Ik had op voorhand wel een document gelezen over die mogelijke bijwerkingen. Maar enkel de kinderversie. Ik wilde er niet te veel over weten. Je ondergaat de behandeling en je ziet wel hoe het loopt. Als je te veel nadenkt over de mogelijke gevaren, maak je jezelf alleen maar bang. En uiteindelijk viel het bij mij best mee. Ik was soms een beetje duizelig en misselijk. Meer niet.

Nu meer dan drie jaar later is de leukemie nog steeds weg. Of ik echt genezen ben? Dat weet ik niet. Maar ik voel me stukken beter dan toen ik echt ziek was. Ik ben blij dat ik weer gewoon mijn ding kan doen: mijn vrienden zien, keyboard spelen… Ik kan vanalles ondernemen als ik daar zin in heb en dat heb ik niet altijd gekund.