Ons verhaal

Samy Meziani & Sonia Degavre

Innovatie

De komende jaren zal dit soort bionische prothesen verder verfijnd worden.

Sonia Degavre

Voor de prothese van Samy zijn de allernieuwste technieken gebruikt.

Sonia Degavre – ergotherapeut bij het Amputatiezorgteam

Samy was voor mij de eerste patiënt met wie ik zo lang en intensief gewerkt heb. Als ergotherapeut leer je mensen opnieuw functioneren na een ziekte of ongeval. In het geval van Samy was dat een lange en moeilijke weg. Toen hij zich bewust werd van de omvang van zijn trauma, wist hij met zichzelf geen raad. Samen hebben we stap voor stap moeten ontdekken hoe hij — met zijn beperkingen— verder kon.

Toen ik hier pas begon, werden al 30 jaar lang dezelfde protheses gebruikt. De laatste 10 à 15 jaar is er enorm veel veranderd. Voor de prothese van Samy zijn de allernieuwste technieken gebruikt. Dat hij als eerste een gesofisticeerde intuïtief aan te sturen prothesearm kreeg, gaf hem ook een opkikker: er kan nu al zoveel, wat zit er nog allemaal aan te komen?

Revalidatiearts dr. Sybille Geers heeft de revalidatie na deze innovatieve technieken in goede banen geleid en dat was een gigantische onderneming. Er is bij Samy enerzijds osseo-integratie toegepast waarbij in het bot een speciale titaniumschroef wordt aangebracht. Zes maanden later is daar een uitwendige fixatiepen aan gekoppeld waaraan Samy nu zijn prothese vastklikt. De botingroei rond de schroef werd gestimuleerd door die heel geleidelijk te belasten onder begeleiding van de kinesitherapeuten: niet te veel en niet te weinig en dat evenwicht ligt voor elke patiënt anders.

Daarnaast is ook gerichte herbezenuwing (Targeted Muscle Reinnervation) uitgevoerd: restanten van zenuwen van een geamputeerde arm worden omgeleid en aan andere spieren in de stomp of schoudergordel gekoppeld. Dankzij die techniek hadden we meer spiersignalen om de gesofisticeerde armprothese van Samy mee aan te sturen, maar daarin lag ook een grote uitdaging: als in een film hadden we al de beginscene, de rolverdeling en de voorgestelde ‘goede afloop’ maar van het script zelf moest nog veel ingevuld worden. Gelukkig is Samy er voluit voor gegaan, als een echte ster!

Chirurg dr. Wim Vanhove heeft de operatietechnieken in het ziekenhuis binnengebracht en daardoor kunnen ook wij ons bekwamen in de allernieuwste behandelmethoden. De komende jaren zal dit soort bionische prothesen en chirurgie verder verfijnd worden en zal er nog meer mogelijk zijn. Dat is alleen maar goed nieuws voor Samy en andere lotgenoten.